Hudobná legenda Pavol Hammel si zaspieva s terchovskou Nebeskou muzikou

davMeno Pavol Hammel poznajú asi všetky vekové kategórie. Patrí medzi najvýraznejšie a najpodnetnejšie osobnosti slovenskej populárnej hudby a dá sa povedať, že svojim autorským a interpretačným umením ovplyvnil hudobné myslenie a cítenie celých generácií. Spevák, skladateľ, gitarista a hudobný producent založil skupinu Prúdy (1964) a jej prvý album z roku 1968 Zvoňte zvonky ovplyvnil vývoj na československej hudobnej scéne. Za viac ako 50 rokov vydal štyri desiatky albumov prevažne s textami Borisa Filana a Kamila Peteraja. V tomto roku sa dožíva významného životného jubilea a je pre nás poctou uviesť spoločný koncert v Košiciach – Kasárne/Kulturpark na festivale Leto v parku 2. augusta o 19.00 a 3.augusta o 18:30 v šapitó v rámci festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.

Je spoluautorom slovenského rockového muzikálu Cyrano z predmestia. Napísal hudbu k baletu Everest pre Slovenské národné divadlo a k detskému muzikálu Šľahačková princezná. Okrem aktívnej koncertnej činnosti nedávno vydal nové albumy Z pekla šťastie a Best of Prúdy. Popri hudbe sa venuje výtvarnému umeniu – maľbe a sochárstvu.

Vyštudovaný právnik a dlhoročná stálica slovenskej hudobnej scény pochádza z hudobníckej rodiny. V útlom veku ho k hudbe priviedol otec, huslista v Slovenskom národnom divadle. Študoval hru na husle. Ako člen orchestra Železničiarskeho umeleckého súboru hrával ľudové, klasické i moderné tanečné piesne. Ako 16-ročný začal hrať na gitaru, ktorá je dodnes jeho neoddeliteľnou súčasťou. Vždy ho poteší, keď si jeho fanúšikovia spievajú jeho piesne a budú tak môcť urobiť aj počas augustového koncertu. Veď kto by nepoznal jeho najväčšie hity Medulienka, ZRPŠ, Učiteľka tanca alebo Dnes už viem…

Spoločne si zaspievajú aj s kapelou Nebeská muzika, ktorá hrá dva hudobné štýly, používa viacero atypických nástrojov a má vo svojom repertoári kopec veselých piesní a zbojníckych balád. Na svojom konte má tri albumy a za sebou mnoho úspešných podujatí doma aj v zahraničí.

Jedna prastará legenda hovorí, že terchovská zem je pozostatkom zatúlanej nebeskej hviezdy, ktorej dvorní hudobníci – nebeskí muzikanti – boli prvými osadníkmi Terchovej. Slávna terchovská muzika z kraja Jánošíka sa zvykne označovať prívlastkom nebeská.

História Nebeskej muziky sa oficiálne začala písať rokom 2000, kedy do hudobného sveta vstúpila spoločným folklórno-rockovým projektom s kapelou Arzén. Ich hudobná invencia postupne prekročila hranice folklórneho žánru a tak začali terchovské ľudové inšpirácie pretvárať do vlastných autorských podôb. Čím viac sa vzďaľovali pôvodnej ľudovej piesni tým viac si ju vážili a učili sa z nej. Takto prirodzene vznikli dve tváre Nebeskej muziky. V rámci world music sú široko-ďaleko jediná kapela tohto štýlu, inšpirujúca sa výlučne piesňami z jednej (rodnej) dediny v kombinácii s prvkami svetových štýlov. Ako Terchovská muzika hrajú autentickú domácu ľudovú hudbu, zapísanú do svetového kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Na domácej pôde sa dáma a páni z Nebeskej muziky môžu pochváliť nielen vlastnými úspešnými koncertmi na významných hudobných podujatiach, ale aj spoluprácou s uznávanými umelcami, Pavla Hammela nevynímajúc. Podujatie v Košiciach pripravili K13 – Košické kultúrne centrá v spolupráci s vydavateľstvom Hevhetia.

Podujatia v Terchovej pripravila Obec Terchová. Koordinátorom a dramaturgom oboch programov je Rudolf Pažítka.

 

Komentáre sú uzavreté.