Nezvyčajný rekord tých, čo “kazia” Terchovú

O rodisku Jánošíka sa traduje, že je tu najviac muzikantov a spevákov na meter štvorcový na svete! Žiaľ, ľudia prichádzajú a odchádzajú, takže sa dá ťažko dopracovať ku konkrétnemu číslu. Ale piesne zostávajú. A práve tie sa muzikanti spod Rozsutca rozhodli všetky zozbierať. A že ich je na tomto malom fliačku skutočne najviac na celom Slovensku, chcú potvrdiť dňa 12.11.2010 v Terchovej zápisom do Slovenskej knihy rekordov.

Obec pýšiaca sa krásou Vrátnej doliny, či Jánošíkových dier je známa tiež svojími ľudovými tradíciami s preslávenou terchovskou muzikou. A kto, ak nie kapela z Terchovej, by mal byť autorom ojedinelého kultúrneho rekordu? Za projektom s názvom “Terchovská muzika – piesne a interpreti z kraja Jánošíka” stojí Nebeská muzika spolu s partnermi obcou Terchová, Nadáciou SPP a neziskovkou Terchová pre všetkých.

Terchovská muzika, už čoskoro vo vašich PC

Ľudová hudba na všetky spôsoby
Nebeská muzika oslavuje v týchto dňoch 10 rokov svojej hudobnej existencie. “Chceli sme dať všetkým našim fanúšikom nejaký nezvyčajný darček,” hovorí autor nápadu a kapelník Nebeskej v jednom Vladimír Moravčík. A dodáva: “Tí, čo sa im páčime, už naše albumy majú, preto sme sa rozhodli pre všetkých pripraviť netradičný koncert.” Atraktívnosť multižánrového koncertu podčiarkne účasť zaujímavých hostí ako Arzén, PaCoRa trio, výber terchovských muzík T 12a, Trombitáši Štefánikovci a samozrejme Nebeská muzika. Spoločnou črtou všetkých je inšpirácia folklórom. No Nebeská muzika nezostala iba pri koncerte a rozhodla sa ísť ďalej.

Ako na rekord?
“Hráme tvorivo upravené domáce piesne, preto nám ortodoxní folkloristi hovoria, že Terchovú kazíme,” poznamenáva Moravčík. Odpoveďou je najväčšia zbierka piesní z jednej dediny na Slovensku, ktorú slávnostne predstavia na uvedenom koncerte. Ak čakáte nejakú hrubú knihu s notami, mýlite sa. Zbierka bude nielen najväčšia, ale zároveň v celom koncepte netradičná a inovatívna. Nájdete tu texty piesní, ich autentickú znejúcu podobu, príslušných interpretov, kolektívy a ďalšie veci ako napr. hudobné nástroje, zoznam prameňov, vedecké štúdie, notované zbierky a pod. Tam to ale nekončí! Všetky údaje sú navzájom poprepájané, takže napr. vždy vidíte/počujete, kto vybranú pieseň v ktorom roku ako zaspieval a zároveň na aký nástroj tu hral s ktorou kapelou. A naviac všetko bude prístupné zadarmo, nonstop pre celý svet cez webové rozhranie.

Jánošík a inovácie
“V Terchovej máme od čias Juraja Jánošíka sklon k radikálnym riešeniam.” usmeje sa Moravčík a pokračuje: “takýto nekonvenčný prístup využívame nielen v hudobnej tvorbe Nebeskej muziky, ale aj pri podchytení a sprístupnení terchovskej ľudovej hudby v celej jej šírke a variantnosti.”
A koľko tých piesní bude? Príďte dňa 12.11.2010 o 19.00 hod. do Kultúrneho domu Andreja Hlinku v Terchovej, zúčastnite sa nevšednej akcie plnej kvalitnej hudby, nových nápadov a dozviete sa!

Podujatie sa koná pod oficiálnym dohľadom Slovenských rekordov
Slovenské rekordy

2 komentáre pri “Nezvyčajný rekord tých, čo “kazia” Terchovú

  1. MOJA NEBESKA MUZIKA
    jest mi moc luto, ale ne budu na tyh prekrasnyh oslavah.Pamietam rok 2002 kedy to piervy krat poculem WAS na koncerce v kulturaku.Byl to pre mnia velki zażytok.Po koncercie viele rspravalem s terchovcami o Wasej muzyce.Pamietam ze byli a tacy kturym ne patryla sa Wasza aranżacja,ale ih bylo malo.Ale ja spolu s Rudko,Ferko a Lojzo Muszkami uz znalismy ze to je nove,krasne-to je ono.Jestem velmi rad ze podarilo mi sa trosku pomuc v vydaniu piervej CD.Nigdy tego ne zabudne,byla to pre mnia velka satysvakcja.Prez te osem rokov z uwagą sleduje Wasz rozwoj a jestem velmi rad ze caly cas pracujecie spolu a hladacie novyh cest muzyki ne tracąc folkrornego dedictva.Jeszce raz gratuluje Wam a czekam na viac.

    SERCEM jestem s Vami Czarek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *