Marián Varga a Nebeské Collegium

Nebeská muzika s veľkým “N” si toto leto pripomenie jubilejných desať rokov od svojho vzniku. Vzhľadom na našu bohatú predwebovú minulosť sme sa rozhodli trošku sa obzrieť za uplynulou dekádou a priniesť Vám najzaujímavejšie medzníky z tohoto obdobia v novej rubrike Z histórie.

Pre našu kapelu je charakteristická otvorenosť k spolupráci s inými hudobníkmi. Preto aj prvá exkurzia do našich mikrodejín je venovaná spoločnému koncertu s Mariánom Vargom. Článok citujeme v nezmenej podobe tak, ako bol uverejnený v Terchovských novinách.

Legendárneho bigbítového hudobníka Mariána Vargu netreba nijako zvlášť predstavovať.  Ako skladateľ a inštrumentalista na klávesové nástroje pôsobí na slovenskej hudobnej scéne už od šesťdesiatych rokov 20. storočia. Založil a pôsobil v tak zvučných kapelách ako Collegium MusicumPrúdy. Popri sólových projektoch sa spolupráca s viacerými významnými umelcami (P. Hammel, K. Peteraj, J. Lehotský a ďalší) pretavila do vydania viac ako dvoch desiatok úspešných albumov.

O tom, že Varga je vo svojich šesťdesiatich rokoch stále aktívnym muzikantom svedčí koncert, ktorý sa uskutočnil dňa 12. novembra 2006 v rožňavskom divadle Actores. Ako hosťa si tentokrát netradične pozval kapelu z Jánošíkovho kraja, Nebeskú muziku. Tá, vzhľadom na skúsenosti z oblasti folklóru, ale aj iných žánrov (spolupráca a s rockovým Arzénom, jazzovou PaCoRou, P. Hammelom…) pozvanie vďačne prijala. V prvej časti koncertu odzneli pod vedením primáša Jána Patrnčiaka, podporovaného druhým huslistom Martinom Dikošom, terchovské piesne v spektre od tradičného podania až po prekomponované vstupy z autorskej dielne dua Dostál-Moravčík. Muzikanti a sólová speváčka Ivanka Moravčíková nezapreli svoj terchovský pôvod a strhli publikum temperamentným vokálno-inštrumentálnym prejavom.

V druhej časti koncertu, obklopený štyrmi syntetizátormi, predstavil sa sám „maestro di musica” Marián Varga. Nástroje zaplnili takmer vypredanú divadelnú sálu mohutným zvukom elektrických organov. Autor predstavil inštrumentálnu časť svojej tvorby, spätú s formáciou Collegium musicum, takže nemohli chýbať skladby ako Hommage á Bach, Eufónia, Vežová hudba, Interlúdiá, prelúdiá atď. Predvedenie repertoáru bolo invenčne svieže, s dôrazom na improvizačný moment, na ktorý sme u tohto umelca zvyknutý.

Záver sa niesol v znamení fúzie akustického a elektrického zvuku. Nebeská muzika a Varga  spolu zahrali kultovú pieseň Zvonky, zvoňte. Tým sa táto terchovská kapela zaradila medzi členov Vargovho Collegia, o ktorom sa raz vyjadril nasledovne: „…inak  časom sa ukázalo, že to bol prezieravý názov (Collegium musicum), pretože k ničomu striktne nezaväzoval, ani nič neodkazoval. Vždy, keď prišli personálne zmeny, posuny od inštrumentálnych vecí k pesničkovým a naopak, a v konečnom dôsledku aj obdobia, keď Collegium de facto neexistovalo… Mohol som s pokojným svedomím povedať, že Collegium Musicum je skupina ľudí, ktorí práve hrajú so mnou. Čo vlastne platí do dnes.” (M. Varga).

 

Poznámka: Citát pochádza z bookletu  CD – Hommage á Marián Varga, Opus 2006

Nebeská muzika a Marián Varga

Zvoňte zvonky
Koncert Nebeskej muziky a Mariána Vargu 12.11.2006 v Rožňave.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=y8zreiy-e_w

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *