10 rokov: Ako to všetko začalo?

Nebeská muzika zanedlho oslávi 10 rokov plných hudby, priateľstiev a zážitkov. Ale ako sa to začalo? Nuž kde bolo, tam bolo… Pojem nebeská muzika bol vo vzťahu k tradičnému hudobnému prejavu kraja Jánošíka známy snáď už od čias kvočkovskej muziky .

Okrem neho sa terchovskej sláčikovej hudbe zvyklo hovoriť aj buková či drevená muzika. Pri našom hudobníckom zrode bola však rocková, respektíve bigbítová kapela. Menovite známa terchovsko-žilinská formácia Arzén, ktorá sa vychádzajúc z koncertných skúseností s muzikou bratov Muchovcov, rozhodla natočiť album. Autorom väčšiny piesní bol Pavol Cabadaj, ktorý nezaprel svoj terchovský pôvod a inšpiráciu čerpal v domácej tradícii. Je preto prirzodzené, že si ku obohateniu akustického (unplugged) zvuku kapely prizval hostí z radov Terchovskej folkloristickej mládeže. Nahrávania sa teda zo súčasných členov zúčastnili: 1. husle/spev Ján Patrnčiak, 2. husle/spev Martin Dikoš. V rámci produkcie albumu sa objavila požiadavka hostí nejako súhrnne pomenovať. Vtedy zasiahol terchovský kultúrny polyhistor Peter Cabadaj a triu dal názov Nebeská muzika (s veľkým “N”). Toto sa udialo v priebehu miléniového roku 2000.

Druhá polovica terajšej Nebeskej muziky, teda Andrej Dostál, Ivanka Moravčíková rod. Dostálová a Vladimír Moravčík hrávali v tej dobe vo folklórnej skupine Doliny. Neskôr sa k nim pridal aj Ján Patrnčiak. Všetci štyria koncom roku 2001 odišli z tohto zoskupenia. Prvý koncert “odídencov” bol novoročný na prelome 2001/2002. Už na ňom naznačili svoje budúce hudobné smerovanie. Režisér koncertu Rudolf Patrnčiak ich vtedy vtipne nazval 3+1. Nasledujúci rok 2002 bol rokom hľadania. Hľadal sa názov aj optimálne obsadenie. Tak sa v tejto kapele mihol kontráš Pavol Lacúch, či párkrát sa použil názov podľa predníka – Ľudová hudba Jána Patrnčiaka.

V roku 2003 sa na podnet šéfa MKS v Terchovej Ruda Patrnčiaka oprášil  Cabadajov názov Nebeská muzika a personálne kapelu stabilizoval Martin Dikoš. Uvedený rok bol mimoriadne plodný. Už ako Nebeská muzika sme sa zúčastnili medzinárodnej súťaže Gran Prix Svetozára Stračinu, verejnej rozhlasovej nahrávky a stihli sme nahrať náš prvý vlastný album.

Ďalšie roky nášho pôsobenia sú putovaním za vlastnou hudobnou tvárou a výrazom. Balansovali sme medzi dvoma hernými žánrovými oblasťami: “zábavou” a “umením”. Ako ľudová muzika sme boli ponukou tlačený k jednoduchej zábave. Výsledkom bol síce slušný počet honorovaných hraní na firemných, či súkromných akciách, ale išlo o notoricky známe a s pribúdajúcim časom a náladou dookola sa opakujúce ľudovky do spevu a tanca. Pódiových koncertov, kde sme mohli vyjadriť vlastné muzikantské cítenie a názor na tradičnú hudbu, bolo ako šafranu. Od vydanie druhého albumu v roku 2009 sme sa však rozhodli hrať svoje veci, aj za cenu menšieho počtu produkcií. No ísť cestou vlastnej tvorby a ukázať, že hudobná kultúra Terchovej je stále živá a má čo ponúknuť, je pre Nebeskú muziku výzvou, poslaním a ak sa to bude aspoň pár ľuďom páčiť, tak aj naplnením.

To bola v skratke naša história. Uplynulé obdobie si teraz môžete s nami pripomenúť naživo. Všetkých Vás srdečne pozývame dňa 12. novembra 2010 o 19.00 hod. do Kultúrneho domu A. Hlinku v Terchovej. Pripravili sme si pre Vás narodeninovú nádielku multižánrovej hudby v podaní skvelých interpretov. Čakáme Vás na koncerte 10 rokov Nebeskej muziky…

Na videu si môžete pozrieť Arzén a Nebeskú muziku na začiatku jej pôsobenia v roku 2000.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=YdScIVQ5uVI

1 komentár pri “10 rokov: Ako to všetko začalo?

  1. Spätné upozornenie: 10 rokov Nebeskej muziky | Nebeská muzika z Terchovej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *